Richtprijs vs regiebasis
Het komt geregeld voor dat er over de uitvoering van de aanneemovereenkomst geschillen ontstaan. In veel gevallen gaat het dan om de vraag welk bedrag de opdrachtgever de aannemer nog verschuldigd is. De oorzaak van deze geschillen ligt hem vaak in onduidelijke afspraken over de prijs en prijsvorming in de aanneemovereenkomst en de gezonden facturen.
Er zijn verschillende vormen van prijsafspraken in een aanneemovereenkomst: een vaste prijsafspraak (aanneemsom), een richtprijs of dat de werkzaamheden “onder regie” worden uitgevoerd en afgerekend. Een vaste aanneemsom geeft de meeste duidelijkheid immers het geoffreerde werk wordt voor dat bedrag uitgevoerd, er zijn geen onzekerheden. Het meest prettig is ook als de aannemer de offerte in de vorm van een open begroting aanlevert. Een open begroting is de meest gedetailleerde manier van begroten, waarbij in de offerte gedetailleerd de kosten per bouwonderdeel of activiteit staan, zoals ten aanzien van de manuren en het benodigde materiaal. De onduidelijkheid bestaat met name in aanneemovereenkomsten waarin prijsafspraken op basis van regie of een richtprijs zijn gemaakt. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee vormen van prijsafspraken?
Richtprijs
Een richtprijs is een schatting of indicatie van de aannemer van de te verwachten kosten. Een richtprijs is, anders dan een vaste aanneemsom, dus een prijsindicatie waarbij op duidelijke wijze ‘richting’ wordt gegeven naar wat de geschatte prijs zal zijn. Wel dienen de werkzaamheden voldoende gespecificeerd opgenomen te zijn in de aanneemovereenkomst. Het is niet vereist dat het woord ‘richtprijs’ opgenomen is in de aanneemovereenkomst. Ook de woorden ‘geschatte prijs’, ‘prijsindicatie’ en ‘circa’ kunnen duiden op een richtprijs. Spreek je een richtprijs af in de aanneemovereenkomst, dan kan het zijn dat de uiteindelijke prijs hoger of lager wordt dan de richtprijs.
Als een richtprijs is bepaald, dan mag deze niet meer dan 10% worden overschreden, tenzij de aannemer tijdig waarschuwt voor de mogelijke verdere overschrijdingen en de opdrachtgever de aannemer door heeft laten werken. Komt de uiteindelijke prijs toch uit op meer dan 10% boven de richtprijs, dan moet de aannemer aantonen dat het uitgevoerde werk wezenlijk verschilt van het werk waarvoor de richtprijs was afgegeven en dat hij terzake de opdrachtgever vooraf over heeft gewaarschuwd en die akkoord ging.
Regie
Wanneer een prijsafspraak op basis van regie wordt gemaakt, dan houdt dat vaak in dat de vergoeding van de aannemer op basis van de daadwerkelijk uitgevoerde arbeid, geleverde en gebruikte materialen verhoogd met de winst en risico-opslag. Als het lastig is om de werkzaamheden en de daarbij behorende kosten in te schatten wordt hier vaak voor gekozen. Wordt geen prijs voor het te verrichten werk afgesproken, dan heeft op grond van artikel 7:752 BW te gelden dat het werk tegen een redelijke prijs wordt verricht.
Bestaat tussen partijen discussie over de totale aanneemsom, dan wordt vaak een deskundige ingeschakeld om te berekenen wat een redelijke totale aanneemsom had moeten zijn. Deze berekening dient gedetailleerd en goed onderbouwd te zijn.
Concluderend
Kort en goed brengt een aanneemovereenkomst op basis van een richtprijs of op basis van regie onzekerheid met zich mee voor de opdrachtgever over de kosten die hij verschuldigd is. Met het afspreken van een vaste aanneemsom wordt deze prijsonzekerheid grotendeels bij de opdrachtgever weggenomen en weet men waar hij aan toe is. Het is ook aan te raden de aannemer om een open begroting te vragen, zodat volledig duidelijk is waarvoor wordt betaald.
Meer informatie
Wilt u advies over welke prijsafspraak in uw situatie de beste is? Voor meer informatie en juridische bijstand in kwesties als deze kunt u contact opnemen met Brugrecht advocaten op tel: 070-3263281 of per e-mail: info@brugrecht.nl
Dit artikel is actueel op de datum van publicatie, vanwege de continue ontwikkeling van het recht kan de inhoud op een later moment niet meer up to date zijn.
Geschreven door:
Sanne Uilkema, vastgoed advocaat bij Brugrecht advocaten.