Kwalificatie bedrijfsruimte:
Bedrijf dat hoofdzakelijk APK keuringen doet is geen art. 7:290 BW bedrijfsruimte, maar art. 7:230A BW bedrijfsruimte
Het komt regelmatig voor dat er wordt geprocedeerd over wat er nu is gehuurd; is het 7:290 BW bedrijfsruimte of 7:230A BW bedrijfsruimte.
Art. 7:290 BW bedrijfsruimte is een gebouwde onroerende zaak die voor publiek toegankelijk is en een verkooppunt heeft, waarbij de onderneming die in het gehuurde wordt gevoerd plaats- of buurtgebonden is. Denk aan winkels, horeca en ambachtsbedrijven. De wetgever wilde deze groep huurders extra beschermen, daarom kent de wet een groot aantal dwingendrechtelijke bepalingen waar niet (zonder toestemming van de rechter) van afgeweken mag worden. Er geldt huurbescherming: er geldt een opzegtermijn van minimaal een jaar, de opzegging moet per exploot of aangetekende brief worden gedaan en in de opzegbrief moet een (wettelijke) opzeggrond vermelden. Indien geen opzeggrond wordt vermeld, dan is de opzegging nietig en kan die nooit tot een einde van de huurovereenkomst leiden.
Art 7:230A BW bedrijfsruimte ziet op overige bedrijfsruimte. Als het gehuurde geen woning of art. 7:290 BW is, dan is het 7:230A BW bedrijfsruimte. De wet kent weinig regels voor overige bedrijfsruimte, partijen zijn vrij om overeen te komen wat zij willen en de huurder heeft geen huurbescherming. Wel geniet de huurder ontruimingsbescherming. Dit houdt in dat als de huur is opgezegd en de ontruiming is aangezegd, de huurder op grond van wet 2 maanden de tijd (de ‘schorsingsperiode’) heeft om te ontruimen en als dit te kort is dan kan de huurder binnen die twee maanden de rechter te verzoeken de ontruimingstermijn te verlengen.
In het algemeen is het wel duidelijk om wat voor soort bedrijfsruimte het gaat. Maar soms ook niet. Op 27 juli 2023 moest de kantonrechter te Den Haag zich over zo een geval buigen. Bepalend bij het kwalificeren van bedrijfsruimte is wat partijen bij het aangaan van de overeenkomst voor ogen hadden en op welke wijze daaraan uitvoering is gegeven. Als bv. het gehuurde een kantoor is maar van aanvang af aan als winkels is gebruikt, dan zal het huurrechtregime van art. 7:290 BW van toepassing zijn.
In dit geval was APK-oké de huurder. De huurovereenkomst overige bedrijfsruimte (ex art. 7:230A BW) bepaalde dat APK-oké het gehuurde zou gebruiken conform de omschrijving in het kvk. De omschrijving in het kvk was een ruime omschrijving en bood ook de mogelijkheid het gehuurde als garage/autoherstelbedrijf te gebruiken (art. 7:290 BW). Omdat aan APK-oké de huur was opgezegd en zij niet weg wilde, betoogde zij dat zij art. 7:290 BW bedrijfsruimte huurde (met alle huurbescherming van dien). APK-oké stelde dat zij ook vanuit het gehuurde automaterialen en accessoires verkocht en reparaties uitvoerde.
De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat het gehuurde feitelijk werd gebruikt voor bedrijfsactiviteiten die niet onder art. 7:290 BW vallen, en dat art. 7:230A BW van toepassing is. Uit de website van APK-oké blijkt dat zij geen reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoert en partijen zijn een huurovereenkomst 7:230A BW aangegaan. Dat er af en toe eens iets werd verkocht en dat er wel eens reparaties uitgevoerd werden, was ondergeschikt aan de primaire bedrijfsvoering; APK- en aankoopkeuringen. Voor APK-oké pech want hij kon alleen nog vragen om verlenging van de ontruimingsperiode, welke verlenging niet werd toegekend omdat de belangen van de verhuurder om te ontruimen zwaarder wogen.
Meer informatie
Advies of een advocaat nodig?
Mocht u als huurder of verhuurder tegen juridische vragen of problemen aanlopen bij het (ver)huren van bedrijfsruimte, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Voor meer informatie en juridische bijstand in kwesties als deze kunt u contact opnemen met Brugrecht advocaten op tel: 070-3263281 of per e-mail: info@brugrecht.nl
Dit artikel is actueel op de datum van publicatie, vanwege de continue ontwikkeling van het recht kan de inhoud op een later moment niet meer up to date zijn.
Geschreven door:
Annemarie Wiesmeier – van der Brugge, vastgoed advocaat bij Brugrecht advocaten.