Wat te doen als de aannemer zijn werk niet nakomt?
Heeft u een aannemer de opdracht gegeven om bijvoorbeeld de door u langgewenste uitbouw aan uw woning te plaatsen of de dakopbouw op uw zolder, maar komt de aannemer zijn afspraken niet na? Dan ontkom je er vaak niet aan om de juridische weg te bewandelen. Het is dan ook van belang dat hiertoe de juiste stappen gezet worden en hiervan brengen wij u graag op de hoogte.
Ingebrekestelling
Komt de aannemer zijn afspraken niet na of constateert u bijvoorbeeld gebreken in het door de aannemer geleverde werk dan schrijft de wet voor dat allereerst een ingebrekestelling verstuurd dient te worden aan de aannemer. Een ingebrekestelling is een brief waarin je de aannemer verzoekt om het werk alsnog binnen een redelijke termijn af te maken en/of te herstellen. Dit komt erop neer dat je de aannemer vraagt of hij de overeenkomst alsnog wil nakomen. Zonder ingebrekestelling is er geen verzuim en als er geen verzuim is dan is er geen recht op schadevergoeding.
Verzuim
Reageert de aannemer niet binnen de gestelde termijn of heeft de aannemer de gebreken niet binnen de gestelde termijn hersteld, dan komt de aannemer na het verstrijken van de gestelde termijn in verzuim. Vanaf het moment dat de aannemer in verzuim komt te verkeren, wordt hij schadeplichtig. Daarnaast ontstaat het recht om een derde in te schakelen om het werk te laten uitvoeren en om de daarmee gemoeide redelijke kosten op de aannemer te verhalen.
Verzuim zonder ingebrekestelling (uitzonderingen)
Wanneer met de aannemer een (duidelijke) opleveringstermijn/datum is overeengekomen, is er sprake van een fatale termijn. Als deze fatale termijn is verstreken en het werk is niet af, dan komt de aannemer van rechtswege in verzuim te verkeren en is een ingebrekestelling niet nodig. Ook is een ingebrekestelling niet nodig als de aannemer (duidelijk) heeft aangegeven niet meer na te willen komen. Hij komt dan ook van rechtswege in verzuim te verkeren. Ondanks dat in de voornoemde gevallen geen ingebrekestelling nodig is voor verzuim, is het voor de zekerheid altijd verstandig de aannemer schriftelijk toch nog een keer de mogelijkheid te bieden alsnog binnen een redelijke termijn na te komen, met daarbij de mededeling dat als hij dit na laat een ander de opdracht krijgt om het af te maken.
Omzettingsverklaring
In het geval dat de aannemer in verzuim is komen te verkeren en u het werk wilt laten afmaken door een andere aannemer, is het verstandig om een ‘omzettingsverklaring’ aan de aannemer te sturen. Een omzettingsverklaring is een schriftelijke mededeling dat de aannemer niet meer hoeft na te komen en dat het werk door een derde gedaan zal worden en de kosten daarvan op de aannemer verhaald zullen worden. Door de omzettingsverklaring verandert de aard van de verplichting van de aannemer. Zijn verplichting om het overeengekomen werk uit te voeren, wordt omgezet naar een verplichting om de schade (de kosten van de derde die het werk zal uitvoeren) te vergoeden.
Kort en goed
Komt de aannemer zijn afspraken niet na? Stuur dan een schriftelijke ingebrekestelling met het verzoek tot nakoming binnen een redelijke termijn. Zonder juiste ingebrekestelling is er geen verzuim en zonder verzuim is er geen mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen. Als het misgaat met de aannemer, schrijf in plaats van bel met de aannemer en als je toch belt, bevestig het dan daarna schriftelijk. Mocht het tot een procedure komen, dan heb je bewijs. Zonder bewijs kan een rechter jouw vordering sowieso niet toewijzen.
Meer informatie
Advies of een advocaat nodig?
Mocht u tegen juridische vragen of problemen aanlopen bij het (ver)bouwen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Voor meer informatie en juridische bijstand in kwesties als deze kunt u contact opnemen met Brugrecht advocaten op tel: 070-3263281 of per e-mail: info@brugrecht.nl
Dit artikel is actueel op de datum van publicatie, vanwege de continue ontwikkeling van het recht kan de inhoud op een later moment niet meer up to date zijn.
Geschreven door:
Sanne Uilkema, vastgoed advocaat bij Brugrecht advocaten.