Een besluit van de VvE, wat moet je ermee?
De algemene ledenvergadering (hierna: ALV) is het hoogste besluitvormende orgaan van de VvE. Tijdens de ALV worden door de leden besluiten genomen over VvE-aangelegenheden. De VvE moet uitvoering geven aan die besluiten. Vaak worden besluiten aangenomen en is iedereen het er mee eens. Maar, je kan het als VvE lid ook niet eens zijn met het besluit. Wat kan je dan doen? Een besluit kan nietig of vernietigbaar zijn. Je kan je tot de rechter wenden met het verzoek om het besluit nietig te laten verklaren of te vernietigen, waardoor het besluit geen rechtskracht meer heeft en niet uitgevoerd mag worden. En als het besluit van de VvE inhoudt dat er geen medewerking of toestemming wordt gegeven voor iets dat jij wilt, kan je de rechter ook nog vragen om een vervangende machtiging.
Nietige besluiten
Een besluit is nietig als het in strijd is met de wet, de splitsingsakte of het splitsingsreglement of als het buiten de beslissingsbevoegdheid van de VvE valt. Een nietig besluit wordt geacht nooit te hebben bestaan en heeft ook geen rechtskracht. Indien de VvE een besluit neemt dat nietig is en daar uitvoering aan wil geven, kan een lid de bestuurder van de VvE aanschrijven en de nietigheid van het besluit inroepen. Wordt er desondanks toch uitvoering aan het nietige besluit gegeven, kan het lid een dagvaardingprocedure bij de kantonrechter starten om dit te stoppen. Hierbij geldt geen termijn waarbinnen je dit moet doen.
Vernietigbare besluiten
Een genomen besluit kan ook vernietigbaar zijn. Het besluit is dan op zich geldig maar op de volgende gronden kan de rechter het vernietigen, waardoor het rechtskracht meer heeft;
1. Het besluit is niet op de juiste wijze tot stand gekomen, bijvoorbeeld doordat het is aangenomen met onvoldoende meerderheid van stemmen.
2. Het besluit is in strijd met het splitsingsreglement of het huishoudelijk Reglement van de VvE.
3. Het besluit is in strijd met de redelijkheid en billijkheid.
Het verzoek tot vernietiging moet binnen 1 maand (!) nadat het lid met het besluit bekend is geworden bij de kantonrechter zijn ingediend (art. 5:130 BW). Deze termijn gaat al lopen wanner het besluit is genomen op de ALV als het lid aanwezig is. Het is dus niet zo dat het moment van ontvangst van de notulen het startmoment is van de termijn. Dit kan wel het geval zijn als het lid niet op ALV aanwezig was. Het is heel belangrijk om de termijn in de gaten te houden. Laat je de termijn verlopen, dan het dat grote gevolgen. De rechter moet de verzoeker niet-ontvankelijk in zijn verzoek verklaren. Dit betekent dat de kantonrechter het verzoek niet zal behandelen. Het besluit is dan onherroepelijk geworden en blijft geldig; je kan er dan niets meer tegen doen. In het verzoekschrift moeten de redenen worden opgenomen waarom de kantonrechter tot vernietiging van het besluit moet overgaan.
Vervangende machtiging
Tot slot kan een lid de kantonrechter verzoeken om een vervangende machtiging te verlenen (art. 5:121 BW), als de VvE geen toestemming of medewerking verleent. Deze vervangende machtiging treedt dat in de plaats van de toestemming van de VvE. De kantonrechter kan het verzoek alleen toewijzen als de medewerking of toestemming zonder redelijke grond is geweigerd of als de VvE geen besluit wil nemen over het door het lid aangedragen punt. Het lid dat om de vervangende machtiging verzoekt dient aan te tonen dat de medewerking of toestemming zonder redelijke grond wordt geweigerd. Er is geen termijn waarbinnen het verzoek tot vervangende machtiging bij de rechter ingediend moet worden. Vaak wordt een verzoek tot het verlenen van een vervangende machtiging samen met het verzoek tot vernietiging van een besluit van de VvE ingediend (waar de termijn van 1 maand geldt).
Meer informatie
Brugrecht heeft jarenlange ervaring met en is gespecialiseerd in VvE recht. Onze advocaten kunnen u, als lid of als VvE(bestuur), deskundig en voortvarend adviseren en waar nodig voor u procederen. Neem gerust contact op met ons voor een eerste vrijblijvend advies en vraag wat we voor u kunnen betekenen.
Voor meer informatie en juridische bijstand in kwesties als deze kunt u contact opnemen met Brugrecht advocaten op tel: 070-3263281 of per e-mail: info@brugrecht.nl
Dit artikel is actueel op de datum van publicatie, vanwege de continue ontwikkeling van het recht kan de inhoud op een later moment niet meer up to date zijn.
Geschreven door:
Anouk Beerts, vastgoed advocaat bij Brugrecht advocaten.