Kozijnen VvE

Gaan flyerende beleggers hun boekje te buiten?

Een huis kopen is een behoorlijke opgave met deze oververhitte woningmarkt. Beleggers gaan dan ook ver om een nieuw pand aan hun portefeuille toe te voegen. Met flyers in de brievenbus proberen ze huiseigenaren te verleiden hun woning onderhands te verkopen. Mag dat zomaar? We gaan op zoek naar het antwoord in de rubriek Vraag bij het nieuws. 

Till Behne 23-01-21, 14:00 

Het gebeurt in veel wijken, maar in bijvoorbeeld Laak wordt het steeds meer als probleem gezien. Bewoners zijn bang dat te veel woningen ‘verkamerd’ worden en de wijk zo achteruit gaat. De flyers beloven een snelle verkoop, zonder makelaarskosten en voor een ‘eerlijke prijs’. Maar gaan deze beleggers hun boekje niet te buiten? Nee, zeggen zowel Eelco de Jongh van FDJ Advocaten en Annemarie Wiesmeier-van der Brugge van Brugrecht Advocaten, twee Haagse kantoren gespecialiseerd in vastgoedrecht.

,,Ik zie er niks onrechtmatigs in”, zegt De Jongh. ,,Het is in principe hetzelfde als een pizzeria die haar prijslijst door de bus gooit. Als je niet geïnteresseerd bent, kun je de flyer gewoon weggooien of een ‘geen ongeadresseerd reclamedrukwerk-sticker’ op je deur plakken.” Dat beleggers huiseigenaren onder druk zouden zetten, gelooft De Jongh niet. ,,Wel is het van belang jezelf goed te informeren wat je huis waard is. Bijvoorbeeld door een taxateur uit te nodigen. Een notaris, want die is ook bij zo’n constructie noodzakelijk, zal vaak ook een taxatierapport opvragen. Daarmee voorkom je dat een huis voor een veel te laag bedrag wordt verkocht. Consumenten zijn wat dat betreft redelijk goed beschermd. En na het tekenen van het koopcontract heb je ook nog je drie dagen bedenktijd.”

Mondeling

Waar Wiesmeier-van der Brugge wel voor wil waarschuwen is dat er bij een koop tussen een particulier en een belegger-koper een andere consumentenbescherming geldt dan tussen twee particulieren. In het laatste geval is alleen een getekende koopovereenkomst bindend. Gaat het om verkoop aan een belegger-koper is ook een mondelinge koopovereenkomst bindend.

,,Dus huiseigenaren moeten wel goed opletten als ze ingaan op een koopvoorstel van beleggers. Maar in mijn ogen zijn die flyers hetzelfde als alle andere onzin die door de brievenbus wordt gegooid. Dus niets anders dan de flyers van tuinmannen, schoorsteenvegers, coaches en coronawappies. Op zich irritant en zonde van de bomen, maar men hoeft er niets mee te doen en het kan je ook nergens aan binden. De gemeente zou wel kunnen optreden als er bijvoorbeeld iets bedreigends of zo in staat, maar dat lijkt me niet.”

“Het is dus een goed idee om een makelaar in te schakelen om je belangen als verkoper te behartigen”

Wiesmeier-van der Brugge

Tot slot waarschuwt Wiesmeier-van der Brugge nog voor de (voor de hand liggende) intenties van de belegger. ,,Die wil geld verdienen, dus hij zal niet snel de hoofdprijs, misschien niet eens de marktwaarde willen betalen. Zeker niet nu beleggers sinds 1 januari veel meer overdrachtsbelasting moeten betalen. Het is dus een goed idee om een makelaar in te schakelen om je belangen als verkoper te behartigen, het verkopen van een huis is nogal wat en er is veel geld mee gemoeid.”


Voor meer informatie en juridische bijstand in kwesties als deze kunt u contact opnemen met Brugrecht advocaten op tel: 070-326 328 1 of per mail: info@brugrecht.nl

Dit artikel is actueel op de datum van publicatie, vanwege de continue ontwikkeling van het recht kan de inhoud op een later moment niet meer up to date zijn.